Hur behåller man semesterkänslan?

Idag var första dagen tillbaka på jobbet efter sommarsemestern, och det tar alltid lite tid att vänja sig vid den schemalagda vardagen igen. Tidiga väckningar, städiga arbetskläder och rutiner kräver lite omställning innan de löper på som vanligt. Under semestern har jag levt utan smink, tillbringat en massa tid i naturen och endast pratat svenska så en omställning till vardagen i storstaden och kontorslivet på finska är rätt annorlunda.

På semestern har man ofta möjligheten att leva ett friare liv, där man kan välja hur man spenderar sin tid. Tror det är just friheten som gör semestern så lockande för många, men semestern kan också innebära stora förväntningar och det upplevda friheten uppskattas mest eftersom vi inte har semester hela tiden, utan vi längtar och ser fram emot den under vardagen.

Det känns som om höstkänslan redan börjar infinna sig hos många, folk laddar upp mentalt inför den långa vintern och suktar efter den förlorade ledigheten. Men behöver det betyda att man slutar leva eller uppleva roliga saker, bara för att semestern är slut? Hur kan man hålla kvar i semesterkänslan eller känslan av frihet, också efter att jobbet eller skolan påbörjats?

Först måste man fundera vad “semesterkänsla” innebär för en själv. Är det att äta mat utomhus, sola på gräsmattan eller gå i skogen? När man listat de saker som gör semester för en själv, måste man försöka få in fler sådana saker också i vardagen.

Nedan några praktiska tips för hur man kan gå tillväga.

  1. Fortsätta testa nya upplevelser trots att det är vardag. Ofta är det på semestern som vi smakar på nya maträtter eller besöker nya platser, och varför skulle det behöva vara bundet endast till semestern? Gör något annorlunda i vardagen istället, gå på bio mitt i veckan, promenera en ny väg på kvällspromenaden eller testa nya restauranger också till vardags.
  2. Bryt av rutinerna. Den som har flexibel arbetstid kan tillåta sig en sovmorgon under vardagen, någon annan kanske väljer att träna på morgonen istället för på kvällen, eller baka pizza en helt vanlig tisdagskväll. Det kan t.o.m vara kul att bryta av veckan med sådant man vanligen endast gör under semester eller veckoslut.
  3. Rör på kroppen, speciellt ute i naturen. Rörelse behöver inte betyda att träna på gym eller utsatta tider på dygnet. Se till att få kroppen i rörelse med motion som du gillar, då kommer du också att fortsätta med det. Märker själv att under semestern är det enklare att röra på sig medan det kan bortprioriteras under hektiska vardagen.
  4. Läs böcker, spela spel, gå i skogen, cykla, ha picnic. Mindre skärmtid! På semestern kanske man inte alltid har tillgång till wifi och det gör riktigt gott att vara offline lite nu och då. Gör istället traditionella semestersysslor som inte har något med sociala medier att göra.

Genom att aktivt försöka inkludera klassiska semesterelement i vardagen kan man säkert också göra vardagen mera rolig. Fundera själv över vad du gillar mest med semestern och försök inkorporera så mycket du kan i den egna vardagen 🙂

Har du egna tips på hur man bäst behåller semestertänket/glädjen också i vardagen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *