När jag inte dog var jag tvungen att börja leva

Rubriken är ett citat ur Dagny Carlssons sommarprat i P1. För den som inte känner till Dagny är hon en svensk bloggare i 105-årsåldern. Dagny blev känd på grund av sin ålder men också pga sin inställning till livet. Hon skriver mycket om livet förr i jämförelse med nutiden, och om hur det i många avseenden är mycket bättre ställt idag. Dagny har inte haft ett enkelt liv och hon lärde sig använda dator först efter att hon fyllt 90. Då gick hon på datorkurs och visste att hon ville börja blogga. Det är stor skillnad på vilken attityd man har, tror man att man inte kan eller är man villig att lära sig, och det tycker jag betonas i Dagnys prat. Man är aldrig för gammal!

Om ni inte ännu lyssnat på sommarpratarna i P1 och Radio Vega, så tänkte jag lista några bra prat att lyssna på. Liksom ljudböckerna, brukar jag lyssna på sommarprat medan jag uträttar ärenden eller promenerar.

Fredrik Backman – författare
Blev tipsad om Fredrik Backmans sommarprat i Vanjas blogg. Fredrik Backman är författare och har skrivit bl.a. böckerna En man som heter Ove, Min mormor hälsar och säger förlåt, Britt-Marie var här. Gemensamt för Backmans böcker är att karaktärerna är ganska speciella personligheter och han skriver på ett enkelt och roligt sätt. Varför man ska lyssna på Fredriks sommarprat är för att han betonar att det inte finns ett speciellt mönster för att lyckas och att folk ofta tror att man måste kunna allting för att starta nånting nytt. Efter Fredriks sommarprat inser man att det är möjligt att starta redan nu, med de kunskaper man har. Väldigt inspirerande!

Linnéa Claeson – handbollsspelare
Linnéa Claeson är professionell handbollsspelare men kanske mer känd för sitt instagramkonto Assholes Online, där hon visar upp nät- och kvinnohat som hon fått skickat till sig som offenlig kvinna. Linnea har ofta även skarpa svar på kommentarerna hon fått och har blivit en välkänd feminist och människorättskämpe i Sverige.

Ellen Strömberg – bloggare
Ellen Strömberg är en finlandssvensk bloggare och kroppsaktivist och hennes sommarprat finns på Yle Vega. Ellens blogg Blejk, Fejt och Fab blev röstad till Årets blogg år 2016, och du hittar den här.


Har du något bra sommarprat att tipsa om? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *