Split

Har varit ofta på bio den senaste tiden. Igår såg jag filmen Split som är en psykologisk thriller som handlar om en man som kidnappar tre tonårstjejer. Det framkommer snart att kidnapparen har flera olika personligheter, och tjejerna måste hitta någon strategi för att överleva kidnapparens föränderliga humör.

För övrigt är filmen regisserad av M. Night Shyamalan, som är min favorit regissör. Skräckfilmer tillhör min favoritgenre och Shyamalans filmer har alltid en psykologisk infallsvinkel och flera olika lager i berättelsen. Shyamalan står bland annat bakom filmerna Signs, The Village, The Happening, Devil osv.

Signs handlar om en familj som lever ute på landsbygden efter en tragedi där mamman i familjen dött. Det uppkommer märken på åkrarna och man misstänker att det är frågan om UFO:n som vill ta över jorden. Familjen besluter sig att stanna kvar ute på landsbygden och bekämpa fienden, även om det betyder att de är tvungna att mura in sig i hemmet.

The Village handlar om en by, omgiven av skog, där människorna lever utanför civilisationen. Det varnas för “staden”, där folk dör av kriminalitet och där människor i allmänhet är onda. Byn bevakas på nattetid, eftersom det ryktas om varelser som bor i den omkringliggande skogen. Ingen får besöka skogen, och man offrar regelbundet kött åt varelserna så de inte ska attackera människorna i byn. Människorna lever dock utan modern medicin, och allt fler människor dör pga bristande läkemedel. Det uppkommer ett akut behov av mediciner, och en person tilläts gå in i den förbjudna skogen för att söka medicin.

I The Happening är det ett virus som sprider sig bland människor, och folk tvingas fly för att rädda sina liv.

Devil utspelas i en hiss. Flera människor stiger ombord på hissen men en efter en börjar människor dö i hissen. Vem är mördaren?

Något som också är intressant med Shyamalans filmer är att han själv gillar att spela någon liten biroll i sina filmer, t.ex. i Split var han en säkerhetsvakt. Shyamalan har även ofta samma skådespelare i fler än en film, t.ex. Joaquin Phoenix.

För den som gillar psykologiska thrillers så rekommenderas filmen Split starkt! Hela biosalongen satt på nålar, och huvudrollsinnehavaren var väldigt skicklig skådespelare som lyckades ändra personligheter väldigt trovärdigt.

Tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *